
Mierzenie zmęczenia przez głos
23 grudnia 2010, 11:51Analizując głosy ludzi, którzy wydawali się po prostu dobrze bawić w gronie znajomych, zespół Adama Vogla z Uniwersytetu w Melbourne opracował nową technikę pomiaru zmęczenia.

Nanocząstki z barwnikiem pomogą chirurgom usunąć komórki guza
22 grudnia 2017, 06:12Nanocząstki z naftalocyjaniną krzemu (ang. silicon naphthalocyanine, SiNc) ułatwią chirurgom wycięcie zmian nowotworowych. Pomogą też w zabiciu komórek, których nie da się usunąć. SiNc można by podawać dożylnie lub dootrzewnowo.

Po dużym śniadaniu wcale nie jemy mniej
18 stycznia 2011, 09:45Od lat powtarza się jak mantrę twierdzenie, że obfite śniadanie ogranicza liczbę kalorii spożywaną w czasie dania. Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu w Monachium pokazali, że w takiej sytuacji ludzie wcale nie jedzą mniej na obiad i kolację. Wg zespołu doktora Volkera Schusdziarry, osoby, które chcą schudnąć, powinny zmniejszyć kaloryczność śniadania.

To nie szczury, a ludzie roznosili dżumę?
17 stycznia 2018, 06:05Powszechnie żywione przekonanie co do sposobu rozprzestrzeniania się epidemii dżumy, które w średniowiecznej Europie i Azji zabiły miliony osób, może być fałszywe. Na łamach PNAS ukazały się właśnie wyniki badań, których autorzy twierdzą, że to nie szczury, a ludzie roznosili chorobę. A konkretnie pasożytujące na ludziach pchły i wsz

Bardziej słone z mniejszą ilością soli
11 lutego 2011, 15:29W kulturze zachodniej spożywamy za dużo soli, nie mając często nawet świadomości, że zagrażamy w ten sposób swojemu zdrowiu. Warto wspomnieć choćby o nadciśnieniu oraz podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie ilości soli w pokarmach, ale nie wszyscy je wdrażają, stąd pomysły, by opracować zdrowe substytuty soli albo zastosować substancje, które sprawią, że mniejsza ilość soli wyda się nam bardziej słona.

Najnowsze badanie radiowęglowe potwierdziło, że masowy grób pochodzi z ery wikingów
5 lutego 2018, 13:51W masowym grobie odkrytym w 2. połowie ubiegłego wieku przy kościele w Repton w Anglii pochowano najprawdopodobniej poległych podczas walk wielkiej armii wikingów.

Przyczynienie gorsze od zaniechania
8 marca 2011, 11:26Ludzie wolą pozwolić, by złe rzeczy się wydarzyły niż przyczyniać się do ich wystąpienia. Jeśli można więc tak powiedzieć, łatwiej pogodzą się z zaniechaniem działania niż z własnym sprawstwem.

Składnik jadu skorpiona pomoże chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów?
27 lutego 2018, 15:01Związek z jadu skorpiona zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).

Zapracowanie zwiększa ryzyko zawału
6 kwietnia 2011, 08:44W porównaniu do 7-8-godzinnego dnia pracy, pracowanie ponad 11 godzin na dobę zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca aż o 67 procent.

Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.